| RSS
Пятница
29.03.2024, 16:38

КИЕВСКИЙ КЛУБ ЛЮБИТЕЛЕЙ ОРХИДЕЙ

Главная ФотоальбомРегистрация Вход
Вас приветствует Киевский клуб любителей орхидей! Приятного времяпровождения!
        
       
[Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 5 из 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум » Роды и виды орхидей » Другие роды и виды орхидей » Орхидеи, занесенные в Красную книгу Украины
Орхидеи, занесенные в Красную книгу Украины
vasaaДата: Среда, 09.06.2010, 19:34 | Сообщение # 61
ДУША КОМПАНИИ
Группа: СВОЙ ЧЕЛОВЕК
Сообщений: 938
Репутация: 8 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев, Позняки
Награды: 69
ЗОЗУЛИНЕЦЬ ШОЛОМОНОСНИЙ
Orchis militaris L.

Судинні рослини
Ряд Покритонасінні - Magnoliophyta (angiosperma)
Родина Зозулинцеві - Orchidaceae

Наукове значення. Євразійський вид, що знаходиться на пд. межі суцільного ареалу.

Статус. III категорія.

Поширення. Українськi Карпати та Передкарпаття - звичайно, Закарпаття, Правобережне Полiсся, Лiсостеп, Степ i Гiрський Крим - рiдко. Вид поширений на Скандинавському п-вi, в Атлантичнiй, Центр. i Сх. Європi, у Середземномор`ї, на Кавказi, в Зх. i Сх. Сибiру, Малiй, Зх. та Центр, (пн. частина Монголiї) Азiї.

Місця зростання. Вологi луки, свiтлi лiси (узлiсся, галявини, схили), серед чагарникiв, переважно на вапнякових грунтах.

Чисельність. У районах звичайного поширення досить численні популяції (у Львівській обл. деякі налічують до 80 особин). В ін. місцях - локальні популяції нечисленні, подекуди представлені одиничними рослинами.

Причини зміни чисельності. Зменшення плодоношення внаслідок зривання на букети та збирання рослини з метою одержання лікарської сировини, руйнування місць зростання внаслідок господарського освоєння земель, зокрема, проведення меліоративних робіт, рекреаційне навантаження.

Загальна характеристика. Багаторічна трав`яниста рослина заввишки 15-40 см. Бульби яйцевидні. Стебло струнке. Листки - в нижній половині стебла, довга-стоеліптичні. Суцвіття колосовидне, густе. Квітки рожево-фіолетові, з запахом кумарину. Цвіте у червні - липні. Плодоносить у серпні. Розмножується насінням, у культурі - ризореституційним способом.

Заходи охорони. Занесено до Червоної книги Української РСР (1980), Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973). Вид охороняється у Карпатському біосферному заповіднику. Ялтинському гірсько-лісовому та Кримському природних заповідниках, в Апшинецькому заказнику загальнодержавного значення (Закарпатська обл.). Вирощують у Центр, ботанічному саду НАН України (Київ). Необхідно здійснювати контроль за станом популяцій, особливо у тих місцевостях, де популяції нечисленні, створити заказники. Рекомендується вирощувати вид у ботанічних садах насіннєвим шляхом, реінтродукувати у природні місця зростання.

Джерела інформації. Флора УРСР, 1950; Флора Европейской части СССР, 1976; Декоративные травянистые растения для открытого грунта СССР, 1977; Редкие и исчезающие виды флоры СССР, нуждающиеся в охране, 1981; Заверуха Б. В., Андриенко Т. Л., Протопопова В. В., 1983; Красная книга СССР, 1984; Хорология флоры Украины, 1986; Редкие растения и животные Крыма, 1988; Собко В. Г., 1989; Орхидеи нашей страны, 1991.

В. В. Протопопова.

Сообщение отредактировал vasaa - Четверг, 10.06.2010, 02:40
 
vasaaДата: Среда, 09.06.2010, 19:35 | Сообщение # 62
ДУША КОМПАНИИ
Группа: СВОЙ ЧЕЛОВЕК
Сообщений: 938
Репутация: 8 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев, Позняки
Награды: 69
ЛЕВКОРХІС БІЛУВАТИЙ, псевдорхіс білуватий
Leucorchis albida (L.) E. Mey. (Pseudorchis albida (L.) A. et D. Love)

Судинні рослини
Ряд Покритонасінні - Magnoliophyta (angiosperma)
Родина Зозулинцеві - Orchidaceae

Наукове значення. Реліктовий арктоальпійський диз`юнктивно-ареальний вид на сх. межі ареалу.

Статус. III категорія.

Поширення. Українськi Карпати, Мале Полiсся (пiвдень Рiвненської обл.). Вид поширений на Скандинавському п-вi, в Атлантичнiй, Центральнiй та Сх. Європi, на Приполярному Уралi, у Зх. Середземномор`ї (пн. райони), Пн. Америцi (сх. райони).

Місця зростання. Вологi луки альпiйського та субальпiйського поясу, рiдше криволiсся на вис. 1200-1900 м над рiвнем моря, задернованi кам`янистi схили. Трапляється на кислуватих грунтах, переважно у бiловусникових i лежачокострицевих угрупованнях.

Чисельність. Локальні популяції нечисленні, але помітного скорочення їх не спостерігається, за винятком рівнинних.

Причини зміни чисельності. Господарська діяльність, зокрема меліоративні роботи.

Загальна характеристика. Багаторічна трав`яниста рослина заввишки 10-30 см. Бульби гли-бокопальчастороздільні. Стебло прямостояче, циліндричне, біля основи з 4-5 листками. Суцвіття щільне, циліндричне, колосовидне з численними дрібними жовтувато-білими квітками. Цвіте у червні - липні. Плодоносить у серпні. Розмножується насінням. Психромезофіт. Геліофіт.

Заходи охорони. Занесено до Червоної книги Української РСР (1980). Охороняється в Карпатському біосферному заповіднику. Необхідно здійснювати контроль за станом популяцій, створити заказник у Рівненській області.

Джерела інформації. Флора УРСР, 1950; Заверуха Б. В., Андриенко Т. Л., Протопопова В. В., 1983; Орхидеи нашей страны, 1991.

В. В. Протопопова.

Сообщение отредактировал vasaa - Четверг, 10.06.2010, 02:41
 
vasaaДата: Среда, 09.06.2010, 19:35 | Сообщение # 63
ДУША КОМПАНИИ
Группа: СВОЙ ЧЕЛОВЕК
Сообщений: 938
Репутация: 8 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев, Позняки
Награды: 69
ТРАУНШТЕЙНЕРА КУЛЯСТА
Traunsteinera globosa (L.) Reichenb. (Orchis globosa L.)

Судинні рослини
Ряд Покритонасінні - Magnoliophyta (angiosperma)
Родина Зозулинцеві - Orchidaceae

Наукове значення. Європейський гірсько-лучний вид на сх. межі ареалу.

Статус. III категорія.

Поширення. Українськi Карпати, Передкарпаття (Львiвська обл.), Зх. Полiсся (Волинська обл.), Лiсостеп (Тернопiльська та Вiнницька областi). Гiрський Крим (Бабуган-яйла). Вид поширений також у Центр. Європi, Середземномор`ї, на Кавказi, в Малiй Азiї.

Місця зростання. Вологi луки, лiсовi галявини, гiрськi луки, гiрськi буковi лiси, переважно на вапняках.

Чисельність. У Карпатах популяції налічують десятки особин, з них 40-43 % - генеративні. На рівнинній частині трапляються поодинці або невеликими групами. У Криму залишилась єдина популяція (28 особин).

Причини зміни чисельності. Руйнування біотопів, викошування, випасання худоби, викопування бульб дикими свинями, збирання як лікарської сировини.

Загальна характеристика. Багаторічна трав`яниста рослина заввишки 25-65 см. Бульби цілісні, еліптичні. Стебло циліндричне, облиснене до суцвіття. Нижні листки довгасто-ланцетні, з довгими піхвами, верхні - дрібніші, ланцетні. Суцвіття дуже щільне, на початку розвитку рослини - пірамідальне та згодом стає яйцевидно-кулястим. Квітки дрібні, рожеві, зі слабким запахом. Цвіте у травні - липні. Плодоносить у серпні - вересні. Розмножується насінням. Мезофіт. Геліофіт.

Заходи охорони. Занесено до Червоної книги Української РСР (1980), Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973). Охороняється у Кримському (природний) та Карпатському (біосферний) заповідниках. Вирощують траунштейнеру кулясту у Центр, ботанічному саду НАН України (Київ). Необхідно взяти на облік усі місцезнаходження, створити заказники.


Джерела інформації. Флора. УРСР, 1950; Декоративные травянистые растения для открытого грунта СССР, 1977; Заверуха Б. В., Андриенко Т. Л., Протопопова В. В., 1983; Красная книга СССР, 1984; Редкие растения и животные Крыма, 1988; Собко В. Г., 1989; Орхидеи нашей страны, 1991.

В. В. Протопопова.

Сообщение отредактировал vasaa - Четверг, 10.06.2010, 02:44
 
vasaaДата: Среда, 09.06.2010, 19:36 | Сообщение # 64
ДУША КОМПАНИИ
Группа: СВОЙ ЧЕЛОВЕК
Сообщений: 938
Репутация: 8 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев, Позняки
Награды: 69
ПАЛЬЧАТОКОРІННИК ФУКСА
Dactylorhiza fuchsii (Druce) So6 (Orchis fuchsii (Druce) Soo)

Судинні рослини
Ряд Покритонасінні - Magnoliophyta (angiosperma)
Родина Зозулинцеві - Orchidaceae

Наукове значення. Євразійський вид на пд. межі ареалу.

Статус. III категорія.

Поширення. Українськi Карпати, Передкарпаття, Розточчя, Опiлля, Полiсся, пн. частина Лiсостепу, Степ (Харкiвська та Луганська областi). Вид поширений на Скандинавському п-вi, в Атлантичнiй Пн., Центр, i Сх. Європi, Середземномор`ї, Зх. i Сх. Сибiру, Центр. Азiї (пн. частина Монголiї).

Місця зростання. Заплавнi та гiрськi луки, болота (крiм сфагнових), узлiсся, галявини, розрiдженi заболоченi березовi, сосновi та мiшанi лiси, серед чагарникiв край болiт, бiля озер.

Чисельність. Популяції звичайно численні, трапляються також невеликі групи або поодинокі особини. На полонинах, що викошуються, популяції за віковим складом належать до нормальних, на пасовищних луках перебувають у дигресивному стані або на грані зникнення.

Причини зміни чисельності. Меліоративні роботи, випасання худоби, заготівля як лікарської сировини (салепу), зривання на букети, викошування (призводить до зменшення кількості плодоносних особин).

Загальна характеристика. Багаторічна трав`яниста рослина заввишки 25-65 см. Бульби 2-4-лопатеві. Листки плямисті, яйцевиднодовгасті, плоскі, скупчені в нижній частині стебла. Суцвіття колосовидне, щільне, циліндричне. Квітки ясно-лілові. Цвіте у червні - липні. Плодоносить у серпні. Розмножується насінням, у культурі - ризореституційним способом.

Заходи охорони. Занесено до Червоної книги Української РСР (1980). Охороняється у природних заповідниках Поліському і Розточчя, а також у Карпатському біосферному заповіднику, заказниках загальнодержавного значення Плотниця (Житомирська обл.) та Лісники (Київська обл.). Вирощують у Центральному бот. саду НАН України (Київ). Необхідно контролювати стан популяцій.


Джерела інформації. Флора УРСР, 1950; Флора Европейской части СССР, 1976; Заверуха Б. В., Андриенко Т. Л., Протопопова В. В., 1983; Заверуха Б. В., Шемшученко Ю. С., Бабенко В. І., 1985; Хсрология флоры Украины, 1986; Редкие и исчезающие растения и животные Украины, 1988; Собко В. Г., 1989; Орхидеи нашей страны, 1991.

Я. В. Протопопова

Сообщение отредактировал vasaa - Четверг, 10.06.2010, 02:47
 
Форум » Роды и виды орхидей » Другие роды и виды орхидей » Орхидеи, занесенные в Красную книгу Украины
  • Страница 5 из 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Поиск:


Copyright MyCorp © 2024