| RSS
Четверг
21.11.2024, 17:56

КИЕВСКИЙ КЛУБ ЛЮБИТЕЛЕЙ ОРХИДЕЙ

Главная ФотоальбомРегистрация Вход
Вас приветствует Киевский клуб любителей орхидей! Приятного времяпровождения!
        
       
[Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Куліш - козацька каша
silence-fireДата: Четверг, 08.12.2011, 14:58 | Сообщение # 1
МЕСТНЫЙ
Группа: СВОЙ ЧЕЛОВЕК
Сообщений: 686
Репутация: 46 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев
Награды: 73
Нарешті пішов сніг. Прийшла зима. Для мене зима тісно пов’язана з кулішом. Тому що з’ївши куліш перед довгою зимовою прогулянкою відчуваєш легкість, проте й ситість, тепло у всьому тілі. Куліш – страва поживна, ще й ароматна, як варити на вогнищі.
Рано вечоріє, сходить місяць, по припорошеній білою крупою землі повзуть довгі тіні, потріскує багаття, хрустить сніг під ногами, а в казані – пшенична каша. Поряд друзі, може й пляшка медовухи…
Тож напишу вам 2 свої рецепти, пісного та м’ясного кулішу.

На 3-літрову каструлю.
На 2 літри води 1 стакан пшеничної крупи. Крупу ретельно промити. Залити окропом або м’ясним відваром. Поставити на вогонь на 30-40 хвилин. Трохи посолити.
Поки вариться крупа, беремо пательню. Нарізаємо та обсмажуємо на рослинній олії наступні інгредієнти.
Пісний варіант: 1 цибуля, 2 моркви, 1стакан попередньо вимоченої квасолі, 400 гр. заморожених маслюків чи лисичок (або будь-які гриби, що ви засушили або заморозили). Посолити, поперчити. Кмин за бажанням.
М’ясний варіант. Попередньо відварити 300 гр м’яса на ваш вибір, вийняти з води, крупу варити на м’ясному відварі. На пательню нарізати: 1 цибулю, 1-2 моркви, 400 гр. порібреної (або баранячих реберець), відварене м’ясо. Посолити, поперчити.
Коли крупа майже готова, додаємо піджарку. Варимо ще хвилин 15. Січемо зелену цибулю, кріп, кінзу або інше за бажанням. Зелень на стіл. Додає кожний собі за смаком.
Можна нарізати та обсмажити сало. Подати на стіл. Додавати за бажанням.
Смачного.

P.S. Під рукою майте ще до 1 літру окропу, аби додати наприкінці, якщо куліш вийде густим як каша. А як рідкий, коли «крупина за крупиною ганяється із дубиною», то проваріть без кришки ще хвилин 10. Куліш має вийти як сметана.
P.P.S. Якщо куліш готується у казані на вогнищі, спочатку налийте олії, обсмажте овочі, гриби/м’ясо, посоліть, додайте крупи, залийте водою, ще трохи посоліть.

Довідка:
Куліш - страва козацька, суто чоловіча. Варити його - не жіноча справа. Та й не по силі простому козаку, а лише козаку-кошовару, що був досвідченим травником, костоправом та характерником.
Але ж ми, жінки, чим не козачки, та й розум можемо вправити, щось і про трави знаємо....тому й з кулішом впораємося.
Іноді до кулішу додають картоплю. Тоді треба лише 1/2 частина пшеничної крупи. Буває й рибний куліш. Смакує з судаком.
А взагалі куліш, то як борщ, в різних куточках України у кожної господині свій рецепт, ще й не один.





-------
Если кому русскоговорящему интересно это блюдо, но ничего не понятно из написанного, - переведу. Длинные тексты на русском у меня забирают больше времени.


Катя
__________________
Мої рослини Мрії


Сообщение отредактировал silence-fire - Суббота, 10.12.2011, 17:19
 
flowerДата: Понедельник, 10.08.2015, 07:59 | Сообщение # 2
ЭТО МОЙ ДОМ
Группа: АДМИНИСТРАТОР
Сообщений: 43605
Репутация: 465 []
Статус: Никого нет дома
Город: Киев
Награды: 597
не знала куда приткнуть
 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


Copyright MyCorp © 2024